Projekt EHMK Košice 2013 predstavili českej verejnosti

06.09.2012 Košice

Košice/Praha 6. septembra (TASR) - Predstaviť Košice ako budúcoročné Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) je jedným z cieľov projektu Putujúce mesto, ktorý v strednej Európe propaguje značku Košice 2013. V Prahe ho dnes jeho zástupcovia prezentovali na pôde Slovenského inštitútu českým médiám.

"Košice boli a sú na kultúrnej mape Európy. My sa usilujeme zviditeľniť a posilniť ich postavenie na medzinárodnej scéne, najmä v širšom stredoeurópskom priestore medzi Berlínom, Budapešťou, Viedňou, Prahou, Krakovom a Ľvovom," priblížil umelecký riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Vladimír Beskid. Košice môžu podľa neho zohrať dôležitú úlohu v prehlbovaní vzájomnej komunikácie medzi kultúrami aj pri konfrontácii súčasného umenia. "Máme záujem doviesť špičkové európske umenie do Košíc, ale aj to naše spropagovať za hranicami a vytvoriť istý komunikačný kanál, ktorý by mohol fungovať aj po tom, ako sa naša misia v roku 2013 skončí," dodal.

Košice 2013 sa v Prahe predstavili dvojdňovým obrazovo-slovným programom. Literárny večer, nazvaný Čím je pre Prahu Kafka, tým je Márai pre Košice, bol venovaný dielu svetoznámeho spisovateľa, košického rodáka Sándora Máraiho. V Galérii Slovenského inštitútu bola aj vernisáž, na ktorej Vladimír Beskid predstavil výtvarníka Dušana Zahoranského. "Jeho aktuálna výstava, ktorá potrvá mesiac, pracuje so slovom, symbolikou, s textom a kontextom. Zahoranský dôverne pozná košické prostredie a považujeme ho za dôležitú postavu nielen slovenskej, ale aj českej výtvarnej scény. Teší nás, že bude súčasťou aj ďalších našich projektov v roku 2013," dodal Beskid.

Umelecký a kultúrny program Košice 2013 siaha od medzinárodnej úrovne, cez národnú, až po lokálnu scénu. Koncepcia programovej štruktúry nestojí len na jednorazových kultúrnych podujatiach v roku 2013. "Jej hlavným cieľom je naštartovať proces dlhodobého rozvoja a stimulujúcich podmienok pre kultúrnych operátorov v celom regióne, podporovať medzinárodné partnerstvá a nové tvorivé iniciatívy, ktoré majú šancu na perspektívnu, dlhodobú existenciu," doplnil vedúci sekcie rozvojových projektov n. o. Košice 2013 Jakub Urik.

Vďaka tomuto prístupu majú podľa neho Košice príležitosť začať rozvíjať kreatívnu ekonomiku a postupne sa transformovať z industriálneho na kreatívne mesto. V konečnom dôsledku to do budúcna pre východ krajiny môže znamenať rýchlejší ekonomický rast a viac pracovných príležitostí. Z grantovej schémy Ministerstva kultúry SR bolo na realizáciu kultúrneho programu v roku 2012 vyčlenených 3,32 milióna eur a rovnaká suma je určená aj pre rok 2013. Mesto Košice prispelo na chod organizácie v roku 2012 miliónom eur a podobnú sumu plánuje vyčleniť aj v budúcoročnom rozpočte.

Praha, ako hlavné mesto bývalého Československa, výrazne ovplyvnila rozvoj východoslovenskej metropoly a dodnes medzi Košicami a Prahou prebieha intenzívny kultúrny dialóg. Potvrdzuje to aj galakoncert Dve v jednom (alebo Dve mestá, jeden koncert), ktorým si už túto sobotu (8.9.) v Košiciach pripomenú 4. výročie získania titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Na Hlavnej ulici sa na jednom pódiu stretnú Dan Bárta so skupinou Illustratosphere, J.A.R., Jiří Stivín, Štátna filharmónia Košice a Katka Koščová.
 

Vyberte región